Vlier – Sambucus nigra

Vlierbloesem in het voorjaar

Vlierbloesem in het voorjaar

De Vlier komt erg veel voor in Nederland en deze mooie plant geeft ons héél veel! Heel vroeger werd de Vlier ‘de apotheek’ genoemd. Vermoedelijk omdat je van deze plant zoveel kunt gebruiken, namelijk bloesem, bessen, blad en bast en dit voor zoveel toepassingen. De Vlier bij het keukenraam geplaatst zou bescherming bieden tegen kwade geesten, vliegen en ongedierte. Vlier beschermt en houdt het slechte buiten.

Hetzelfde zie je terug in de werking van de plant. Het is een opbouwende en bloedreinigende plant die weerstandverhogend werkt. Eén van de belangrijkste werkingen is de preventieve werking tegen griep. En als u al griep heeft, dan verkort Vlier de griepperiode. Dit komt onder andere doordat Vlier niets onderdrukt, maar juist het uitzweten bevordert. Vlier brengt alle natuurlijke uitscheidingen op gang zodat het lichaam zichzelf kan reinigen en zodoende zichzelf kan helpen genezen. Vlier draineert de lymfe, werkt licht laxerend, activeert de nieren en helpt de slijmproductie van de longen. Het helpt daarnaast bij hooikoorts!

Dit veelzijdige kruid is eenvoudig te gebruiken. In het voorjaar begint de Vlier te bloeien. Van deze heerlijk geurende roomwitte bloemen zet je heerlijke thee. Pluk hiervoor 1 bloemscherm en stop deze in een theepot. Overgiet de bloemscherm met kokend water en laat dit afgedekt 10 minuten trekken. Vlierbloesem is veilig te gebruiken. Ook voor kinderen met griep of verkoudheid. Van de Vlierbloesem kun je tevens lekkere siroop maken.

In augustus/september zijn de vlierbessen rijp. Van deze bessen kun je sap maken. Vlierbessen moeten daarvoor goed gekookt worden. De werking van Vlierbessen is sterk, dus daar heb je weinig van nodig.

Omdat deze mooie, geneeskrachtige plant zo veelzijdig is, maakt deze ‘apotheek’ deel uit van mijn logo!

Laat uiteraard altijd een arts de diagnose stellen en laat je adviseren door de Kruidentherapeut wanneer je kruiden wil gebruiken.

Vlierbessen in het najaar

Vlierbessen in het najaar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s