Recept Herfstige Pompoensoep

Lieve Allemaal,

Het is zo’n mooie zaterdag! En ik hou zo van de Herfstsfeer, dat ik heel graag mijn recept van pompoensoep met jullie deel. Je kunt deze soep vandaag nog maken als je zin hebt! Je kunt naar de biologische markt gaan om zo’n mooi rond oranje exemplaar te halen, maar als je weinig tijd hebt, dan kun je bij de Lidl ook goede biologische pompoenen kopen hoor!

Ik maak altijd een flinke pan. John is namelijk ook zo gek op de soep en wij vinden het helemaal geen probleem om er twee dagen van te eten! Dit recept is helemaal vegetarisch/veganistisch.

Herfstige pompoensoep (6 personen)

Onze Pompoensoep - Herfst!

Onze Pompoensoep – Herfst!

 

2 biologische pompoenen (ronde oranje)
2 flinke uien
gedroogde chilipeper (een is genoeg)
4 tenen knoflook
extra virgin olijfolie
zwarte peper (vers gemalen)
gedroogde oregano
wat verse peterselie of basilicum
1 pan met een dikke bodem
stampotstamper

Was de pompoen goed. Snij het topje en een stukje van de onderkant eraf (dus de bruine uiteindes eraf). Een pompoen hoeft niet geschild te worden. Vervolgens snij je de pompoen door de helft en verwijder je de pitten. De pompoenhelften snij je in blokken van ongeveer 2 bij 2 cm. De precieze grootte maakt niet zoveel uit. Je kunt de pompoen grof snijden in niet te grote stukken zodat het een korte kooktijd nodig heeft.

Zet 1,5 liter water op en breng dit aan de kook. Zodra het water kookt, stop je de pompoenstukken er in. Met het deksel op de pan, breng je het water weer aan de kook. Vervolgens laat je de pompoen 5 minuten zachtjes koken. Ondertussen snij je de ui in redelijk grove stukken. Voeg de ui toe en laat nog 2 minuten zachtjes koken.

Haal de pan even van het vuur en zet deze op een handdoek. Zorg dat de pan stabiel staat. Met een stamppotstamper maak je de pompoen en ui fijn, zodat het een vloeibare soep wordt. Zet de pan weer op het vuur.

Snij de knoflook in plakjes en maal de zwarte peper en het gedroogde chilipepertje fijn. Voeg de chilipeper en grof gemalen zwarte peper samen met de knoflook toe aan de soep en laat nog ongeveer 2 minuten zachtjes pruttelen. Roer er 2 eetlepels goede extra vergine olijfolie door heen en voeg een naar smaak gedroogde oregano toe.

Zet het vuur af en laat de soep een kwartier staan zodat alle smaken goed in de soep trekken. Geef iedereen een flinke kom van deze heerlijke warme soep en druppel er nog wat olijfolie over! Je maakt de soep helemaal af met basilicum of peterselie.

Variaties: wij gebruiken ook wel extra virgin kokosolie. Dat is heerlijk in de soep. Andere dingen die je kunt toevoegen, zijn een lekker stukje kaas op de soep (geitenkaas of roquefort). En kaneel vond ik er ook wel eens lekker in. Heel herfstig allemaal.

Tip: deze soep is de volgende dag nóg lekkerder…

Geniet ervan en als je de soep hebt gemaakt. Laat ons dan even weten wat je ervan vond!
PlantAardige groet,
Merel & John Burggraaf

Ps. pompoen is ook zo’n waardevolle plant bomvol goede, gezonde stoffen!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s